Jerguš, šachový talent zo Slovenska

Jergus Pechac the young Slovak chess talent

V tejto novovytvorenej sekcii Vám predstavujeme Jerguša Pecháča, jeden z najväčších šachových talentov na Slovensku. Môžete si prečítať o Jergušovej doterajšej šachovej kariére, jeho vzťahu k šachu, alebo si pozrieť mnoho jeho partií na videu.

Jerguš si obľúbil aj portál learningChess.net, no radšej by tu študoval po slovensky. Priblížiť šach deťom je naša vášeň, preto robíme všetko preto, aby sa ich sny stali skutočnosťou.

Pozrime sa, ako krásnou kombináciou zdolal mladého majstra FIDE Jozefa Straku. Túto lekciu môžete nájsť aj sérii Veľmajstrovské lekcie.

Jergus Pechac the young Slovak chess talent - Chess for Kids Jozef Straka the opponent - Young FIDE Master

[button url=”https://learningchess.net/lesson?p=2_20_sk” style=”orange” size=”small”
target=”_blank”]Riešte veľmajstrovskú lekciu tu[/button]

alex

[button url=”http://www.c7c5.com/?pgid=videoviewer&videoid=640″ style=”orange” size=”small”
target=”_blank”]Pozrite sa na herné video tu[/button]

Šach učí prijímať dôležité rozhodnutia

Jergus Pechac the young Slovak chess talent - Play Chess

Najprv hrával šach cez internet. Potom začal navštevovať šachový krúžok, odkiaľ po pol roku zamieril na majstrovstvá Slovenska. Šachový vzor nemá, len sen – získať titul šachového veľmajstra. Talentovaný Jerguš Pecháč patrí k veľkým šachovým talentom.

ŽILINA. Iba dvanásťročný Žilinčan Jerguš Pecháč patrí k najnadanejším mladým šachistom v Žiline. Jeho dosiaľ najväčším úspechom bolo tretie miesto na majstrovstvách Európy mládeže v Prahe.

„Najsilnejšou stránkou Jerguša je schopnosť improvizácie. Dokáže hrať otvorenia, v ktorých pozná len pár ťahov, aj proti jeho výborným znalcom a poraziť ich,“ povedal Jergušov otec Juraj a dodal: „Jeho slabinou je náladovosť. Nepamätám si, že by dokázal vyhrať dve po sebe idúce partie proti silnejším súperom.“

Bol to práve on, kto talentovaného Jerguša priviedol prvýkrát do šachového krúžku.

Trénuje každý deň doma i na internete

Jergus Pechac the young Slovak chess talent - Learn Chess Keď mal Jerguš päť rokov, začal doma hrávať šach cez internet. V rovnakom veku prvý raz navštívil šachový krúžok Mladosť Žilina pri Centre voľného času Spektrum, odkiaľ už o šesť mesiacov zamieril na majstrovstvá Slovenska mládeže.

„Raz do týždňa Jerguš trénuje v centre. Okrem toho doma každý deň na internete. Na to mu slúži špeciálna stránka, kde doteraz strávil 637 hodín a riešil takmer 40 000 úloh. Patrí na nej medzi dve percentá najlepších riešiteľov,“ pochválil sa otec Juraj.

Človek, ktorý šach nehrá, asi nikdy nepochopí, prečo niekto dokáže presedieť nad šachovnicou celé hodiny.

„To, čo vás núti hrať a myslím, že to tak vníma väčšina šachistov, je veľa možností, veľa kombinácií. Každá partia je iná. Je na vás vymyslieť plán, ktorý súper neodhalí,“ zamyslel sa súčasný Jergušov tréner Marián Jurčík. Spolu s Jergušom hrajú extraligu za Caissu Čadca.

„Jerguš je najvyťaženejším ligovým hráčom na Slovensku. V prebiehajúcej sezóne odohral už 37 zápasov, čo je najviac zo všetkých ligových hráčov,“ doplnil otec Juraj.

Ak zamešká učivo, musí ho dohnať

Jergus Pechac the young Slovak chess talent - Learn Chess Online Na turnaje chodí Jerguš počas prázdnin. Opakovane do Pardubíc na Czech Open a počasVeľkej Noci do Frýdku-Místku. Tieto podujatia trvajú niekedy aj týždeň alebo dva.

Ak sa stane, že preto zamešká učivo v škole, po návrate ho musí dohnať. V prípade, že sa nesústredí na šach či nedoháňa učivo, venuje sa florbalu, zahrá si futbal s kamarátmi, alebo online tanky na internete.

Šach je náročný na čas a peniaze

Jergus Pechac the young Slovak chess talent - Play on Chess Championship O tom, že šach v detskom veku je náročný na čas a peniaze, v rodine Jerguša niečo vedia. Veď len sprievod na turnajoch znamená náklady na ubytovanie. O čase, ktorý treba tréningom obetovať, nehovoriac.

„Jerguš je talentovaný a pracovitý, no bez systematického každodenného tréningu by nedosiahol také výsledky. Ako osemročný bol vyhlásený za šachový talent na finále GPX v Martine,“ zhodnotila Dana Vaneková, vedúca šachového klubu Mladosť Žilina pri Centre voľného času Spektrum.

Source: http://zilina.sme.sk/c/7154295/sach-uci-prijimat-dolezite-rozhodnutia.html#ixzz3PRe0N98W

Článok, fotografie a video v tejto lekcii boli publikované s dovolením Jergušovho otca, pána Juraja Pecháča.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *