TE JÖSSZ! GONDOLKODJ ÉS NYERJ!
(FOR HUNGARIAN USERS ONLY)

Te jössz! oldalunkon tíz ingyenes leckepárt találsz, amelyekben a sakklépések elsajátítása mellett számos logikai fejtörővel és játékkal is találkozol. Célunk a fejlesztés, a tanulás színesítése és élményszerűvé tétele volt.

A programhoz szorosan kapcsolódik a “Gondolkodj és nyerj! verseny, havonta új feladattal. A sikeres beküldők között ajándékokat sorsolunk ki.

A verseny lezárult, de az izgalmas feladatokat még most is meg lehet nézni. Köszönjük a rengeteg beküldött megoldást. A verseny győztesének bemutatkozása itt olvasható.

A részvételi feltételeket itt találod.

Sok sikert és jó játékot kívánunk!

[button url=”https://learningchess.net/blog/?p=1547#Task1″ style=”orange” size=”small”]1. feladat[/button]

[button url=”https://learningchess.net/blog/?p=1547#Task2″ style=”orange” size=”small”]2. feladat[/button]

[button url=”https://learningchess.net/blog/?p=1547#Task3″ style=”orange” size=”small”]3. feladat[/button]

[button url=”https://learningchess.net/blog/?p=1547#Task4″ style=”orange” size=”small”]4. feladat[/button]

[button url=”https://learningchess.net/blog/?p=1547#Task5″ style=”orange” size=”small”]5. feladat[/button]

[button url=”https://learningchess.net/blog/?p=1547#Task6″ style=”orange” size=”small”]6. feladat[/button]

[button url=”https://learningchess.net/blog/?p=1547#Task7″ style=”orange” size=”small”]7. feladat[/button]

[button url=”https://learningchess.net/blog/?p=1547#Task8″ style=”orange” size=”small”]8. feladat[/button]

A programról részletesen

A nemzetközi sikerek után alkotógárdánk ismét egy újdonsággal jelentkezik, amelyet először a hazai gyerekek és iskolák próbálhatnak ki. Örömmel tájékoztatunk, hogy a tananyag már bekerült az iskolaelhagyás megelőzését célul kitűző Komplex Alapprogram Tudástárába is.

A programot elsősorban kisiskolásoknak javasoljuk.  A 15 perc alatt megoldható leckék projektoron vagy okos táblán is bemutathatók, így alkalmasak órai foglalkozásra is. A gyakorló feladatokat differenciálásra, vagy otthoni foglalkozásra ajánljuk.

A program a sakk alapjainak elsajátításán keresztül fontos képességeket fejleszt. A szabálykövetés, sorrendiség, mintázatok felismerése, kiegészítése, valamint a vizuális memória olyan alapvető készségek-képességek, amelyek segítenek megteremteni a későbbi iskolai sikerek alapjait. A leckékhez előzetes sakktudás nem szükséges.

A leckékben fontos elemek a megfelelően időzített ismétlődés, az egymásra épülő anyagrészek, a megszerzett tudás alkalmazása. A tanuló azonnali visszajelzést, szükség esetén segítséget kap a továbbhaladáshoz. Mindenki a saját optimális sebességével haladhat előre, de a leckék természetesen csoportosan is feldolgozhatók.

A leckék jelenleg PC és Mac gépeken használhatók.

Gondolkodj és nyerj! részvételi feltételek

A versenyben 10 év alatti gyermekek vehetnek részt. Kérjük, hogy a megoldásokat a gyermek pedagógusa vagy szülője küldje be saját email címéről a hello<kukac>learningchess.net címre. Az email tartalmazza a megoldást, a gyermek keresztnevét, a beküldő nevét és postacímét. Más email címről, vagy hiányos adatokkal érkező megoldást nem fogadunk el.

A feladatok minden hónap utolsó hetében jelennek meg ebben a blogbejegyzésben, és Facebook oldalunkon. A megfejtők között havonta 3 LearningChess pólót sorsolunk ki. Akik a nyolc feladatból legalább hatot beküldnek, tanév végi sorsoláson is részt vesznek. A három szerencsés nyertes nyereménye egy-egy sakk készlet, és sakk könyv.

Az eredményeket a Facebook oldalunkon tesszük közzé a feladvány megjelenését követő hónap 25. napjáig, illetve a nyerteseket emailben is értesítjük.

A versenyben az i-Mobil Solutions Kft. (a LearningChess tulajdonosa) munkatársai, illetve hozzátartozóik nem vehetnek részt.

A beküldött adatokat a GDPR szabályzatunk szerint kezeljük, amely megtekinthető az adatvédelmi szabályzatunkban.

Gondolkozz és nyerj! feladatok

1. feladat

Az elvarázsolt király minden lépés után egy másik figurává változik, és a szerint halad tovább. Megtörheted a varázslatot, ha az összes felhasználható figurával egyszer lépve eljutsz a mosolygós mezőre. Csak a körökre léphetsz! Írd meg, milyen sorrendben használtad a készlet figuráit, és milyen útvonalon haladtál.

 

 

 

Beküldési határidő:

2018. október 14.

 

 

 

2. feladat

Dorothynak könnyű dolga volt mikor Smaragdvárosba igyekezett Ózhoz, a nagy varázslóhoz. Neki elég volt mindig a Sárgaköves utat követnie. Algorita, a sakktündér viszont megviccelte a mi huszárunkat. Egy olyan különleges tekercset adott neki, amin csak azt találta meg, hogy milyen sorrendben nem léphet a színes mezőkre.
Első kérdés: melyik mezőkön juthat el a huszár leggyorsabban a szmájlihoz, ha csak színes mezőkön halad, Algorita tekercse szerint? A megoldást g1, …. , d5 formában várjuk.
Második kérdés: A huszárról szóló lecke hányadik oldalán olvashatod, hogy felváltva lép világos és sötét mezőkre? A leckét Te jössz! oldalunkon találod: https://learningchess.net/us/te-jossz

Beküldési határidő: 2018. november 20.

 

3. feladat

Ebben az ügyességi játékban két csapat versenyez egymással. A csapatok valamelyik tagja elindul a kék egyes  mezőről, a másik a tábla mellett vár. Csak a zászlós mezőkre lehet lépni, mindegyikre egyszer. A csapattagok egyszer cserélhetnek helyet, hogy bejárják az összes zászlós mezőt.

Első kérdés: Melyik lesz a győztes csapat, milyen mezőkön haladnak, és hol cserélnek helyet?

Második kérdés: A királyról szóló lecke hányadik oldalán olvashatod, hogy a király három mezőre léphet a sarokból? A leckét Te jössz! oldalunkon találod: https://learningchess.net/us/te-jossz

 

 

 

 

 

Beküldési határidő: 2018. december 20.

A részvételi feltételekről itt olvashatsz.

 

4. feladat

A bástya el szeretne jutni a zászlóhoz úgy, hogy közben minél több pontot gyűjt. Figyelj, mert kétszer nem haladhat át, és nem is állhat meg ugyanazon a mezőn!

1. kérdés: Mennyi a legtöbb pont, amit gyűjthet? (Össze kell adni a számokat, amelyekre léptél. Nem könnyű, próbálj ki sok utat!)
2. kérdés: Melyik „Te jössz!” leckében találsz útvesztőt, és hányadik oldalán?

Beküldési határidő: 2019. január 31.
A részvételi feltételekről itt olvashatsz.

5. feladat

Árvíz a sakktáblán! Szegény paripa az éhezéstől már alig áll a lábán, ezért szeretne átjutni a fűvel teli szigetre. Írd le, milyen sorrendben engedjenek utat neki a figurák, hogy átugorhasson az új legelőre. Köztudott, hogy a sakkfigurák nem szeretik a vizet és csak szabályosan lépnek.

Második kérdés: melyik “Te-jössz!” lecke hányadik oldalán kezd el vidáman ügetni a huszár?

Beküldési határidő: 2019. február 28.
A részvételi feltételekről itt olvashatsz.

6. feladat

Helyezd a négy figurát olyan mezőkre, ahonnan együtt az összes korongot látják, azaz léphetnének rájuk!

A figurák lépéseit a “Te jössz!” játékos leckékből ismerheted meg.

Beküldési határidő: 2019. március 31.
A részvételi feltételekről itt olvashatsz.

7. feladat

A huszár elment a városba bevásárolni. A boltokba annyiszor ment be, ahányas számot látsz rajtuk. Figyelj, két boltba többször is vissza kellett mennie!

Hogyan járta be a huszár az összes boltot úgy, hogy csak számozott mezökön haladt, és az utolsó lépéssel hazaért a kiinduló mezőre?

Megoldásként a huszár lépéseit várjuk.

Beküldési határidő: 2019. április 30.
A részvételi feltételekről itt olvashatsz.

8. feladat

A sakkfigurák Sudokut játszanak. Húzd be a kék mezőkön állókat a táblára úgy, hogy minden soron és oszlopon hat különböző figura álljon.
Megoldásként írd meg, miket tettél a c6, c7, f6 és f7 mezőkre.

Beküldési határidő: 2019. május 31.
A részvételi feltételekről itt olvashatsz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *