CSODÁK IGENIS VANNAK!
(FOR HUNGARIAN USERS ONLY)

Bemutatkozik az országos Te-jössz! sakk-logika verseny 2019 győztese!

 „Hol volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, volt egy osztály. Egy osztály, amelyik okos, csak egy kicsit bolondos.„ Az elmúlt két évben számos videonk kezdődött így. Meséltünk a barátságról, a pénzről, az internetről. Mese közben jobban megismertük egymást, egyre bátrabbakká váltunk. Közben jókat nevettünk.

Kik is vagyunk mi? Debrecenben tanulunk, egy híres mesemondóról (Benedek Elek) elnevezett iskolában, második osztályban.  Mesés az életünk is. Hiszen hála természetes kíváncsiságunknak nagyon sok mindent kipróbáltunk. 

A Harmatcsepp című filmünkben néhány vízzel kapcsolatos kísérletünket be is mutattuk. Egy bemutató órán még robbantottunk is, mindenki nagy örömére. Bár véletlenül.

A környezetünk megismerése, védelme is a legfontosabb céljaink között van. Rendszeresen részt veszünk a „Világ Gyalogló Nap”-on és a „Gyalogolj a vízért!”  programban. Az utóbbin 6 liter vízzel 6 km-t gyalogolunk. Saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy milyen nehéz az afrikai gyerekeknek a sorsa. Megértjük, hogy miért kell vigyáznunk a legfontosabb kincsünkre, a tiszta vízre.

Az erdei iskola a kedvencünk. Számtalan, felejthetetlen élmény. Egy hétig távol az erdőben, a hegyekben… Csak mi. (Meg persze a két tanító néni.)

Legutóbb a diósgyőri várban fogadta maroknyi seregünket I. Lajos király. Szolgálatainkért (feladatok megoldása, tánctanulás, fegyverismeret) zsoldot is kaptunk tőle. A vár kicsinyített másában pedig még a lányok is kemény csatát vívtak a fakardok és pajzsok segítségével.

Ezek után bizonyára természetesnek hangzik, hogy sokat és rendszeresen gyalogolunk. A természet megismerése, védelme is milyen fontos számunkra. Meg persze a saját egészségünk is.

A legeslegfontosabb azért még most is a játék. Szerencsések voltunk, hogy szüleink megtalálták ezt az iskolát. Az is jó, hogy végül a város (és talán az egész megye) egyetlen „sakklogikás” osztályába írattak be bennünket. Így az építő, szerelő és társasjátékok mellett nagyon hamar megismertük a különböző logikai és táblás játékokat is. Köztük a sakkot is. Igen, nagyon hamar megtanultuk a sakkjáték alapjait.

Zolika 6 évesként így vall erről:

Hamarosan a padlórobotok is „berobbantak” az életünkbe. A Méhecske, a Blue-Bot és a többiek programozása tovább színezte az iskolai életünk mindennapjait. Itt is elindultunk országos versenyeken, ahol a feladványok megoldása során jó hasznát vettük sakkozás során is fejlesztett képességeinknek: lényeglátás, kitartás, önbizalom, helyzetértékelés, versenyszellem, önuralom.

Bizonyára sokan felkapják a fejüket erre a szóra, hogy „sakklogika”. Ez a módszer fejleszti többek között a problémamegoldó képességet, döntési képességet, kreativitást, memóriát. Mindazokat a képességeket, amelyek a sikeres élethez nélkülözhetetlenek.

Nagyon tetszett például, amikor a Nyulacska és a szél c. mesében meg kellett oldani a nyulacska gondját. Ugyanis nem érte el a bokron magasan lévő bogyókat. Hihetetlen, hogy milyen sok ötletük volt a gyerekeknek, ennek a problémának a megoldására: ledobni hógolyóval, felmászni  rá, segítséget kérni, lerázni, kampóval lehúzni az ágat, és így tovább.

Ebben az osztályban a logika fejlesztésével egyidőben a sakk alapozása is megtörténik. Hiszen tudjuk jól, hogy a sakkjáték élet- és világmodell, nemcsak a szellemünket, hanem a jellemünket is fejleszti. Megtanít küzdeni, nyerni, veszíteni, a sikert vagy kudarcot feldolgozni. Ezekre a dolgokra pedig mindenkinek nagy szüksége van, különösen a gyerekeknek.

„Nem vagyok különösebben tehetséges. Csupán szenvedélyesen kíváncsi.” Einstein

Mi is ezt valljuk. Ezért a kíváncsiság, (a tanulás, játék és a munka segítségével) végül meghozta a sikereket is. Majd 20 videót készítettünk, amelyből 3 országos első, kettő pedig 2. helyezett lett. Robotos versenyeken is szép eredményeink születtek. Valamint matematika és logika versenyeken is eredményesen szerepeltek tanulóink.

A jutalmaknak köszönhetően fejlesztettük játék és robot „készletünket” illetve sok szép helyre eljutottunk. (Budapest, Miskolc, Keszthely).

A sikereink csúcsa pedig a „Te jössz!” sakk-logika verseny 1. díja. Erre vagyunk a legbüszkébbek. Elmesélem, hogyan sikerült ez a bravúr.

Bizony értek bennünket megpróbáltatások is a legelején. Az első feladat megoldása során az egyik kislány mérgesen csapta le a ceruzáját. “Ezt nem lehet megoldani!!”

Duzzogott egy darabig. Majd újra nekikezdett. Mert látta, hogy már jó néhányan sokadjára kezdenek a probléma megoldásához. Látta az örömüket, amikor az egész osztály megtapsolta őket, amikor végre sikerült. Végül ő kapta a legnagyobb tapsot, neki drukkolt az egész osztály. Szuper volt látni, átélni ezt az élményt.

Volt olyan feladat, amikor már nem a megoldás volt a cél, hanem az, hogy ki talál még több jó megoldást. Kinek vannak jobbnál jobb ötletei, ki a legkreatívabb.

Kezdetben lapokra dolgoztunk, majd egy alkalommal eszünkbe  jutott, hogy jó lenne ezeket a klassz feladatokat összegyűjteni. Ekkor kerültek elő a logika füzetek.

Érdekes volt megfigyelni, hogy első alkalommal még rajzoltunk, kiraktuk sakktáblán a feladványt. Az utolsókon már sok gyerek „fejben” is ki tudta logikázni, de ilyenkor is mindig „manuálisan” ellenőriztük.

A rendszeres időközökben megjelenő rejtvényeket nemcsak a gyerekek, hanem már az egész család izgatottan várta. Volt olyan alkalom, amikor a megjelenés után pár perccel már küldték is a megfejtést.

Remek volt, hogy az egész család játszott. Jó volt látni, hogy nem a gyerek helyett oldották meg. Büszkék voltak rá, hogy képes ilyen dolgokra. Sőt, néha még a felnőtteken is túltettek a logikus gondolkodás terén.

A felhívás arra kért bennünket: „Gondolkozz és nyerj!”  Mi gondolkodtunk, próbálkoztunk, vitatkoztunk (sokat, kitartóan, lelkesen) és nyertünk. Köszönjük ezt a szuper játékot, versenyt a LearningChess csapatának!

A 2.a osztály tanulóinak nevében a két osztálytanító:

Vargáné Lókodi Mónika és Nagyné Egri Edit

A képeket szülői engedéllyel jelentettük meg blogunkban – LearningChess

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *